Skip to content
  • Strona główna
  • O projekcie
  • Nasz zespół
  • Spis treści
  • EM Poleca
  • CYKLE
  • KONTAKT

Eksperyment Myślowy

popularyzujemy naukę

Fizjologia Smaku – Cykl

Smak to bardzo ważny zmysł, bo dzięki niemu możemy odróżnić pokarmy dobre dla naszego zdrowia od potencjalnych trucizn (co nie zawsze się udaje). Co powoduje, że jedne potrawy nam smakują, a inne nie?

  1. Podstawowe smaki.
  2. Tanina i cierpki smak.
  3. Kokumi i czosnek.
  4. Ostrość i kapsaicyna.
  5. Mapa języka: prawda czy mit?

Obserwuj Nas

  • blue
  • Twitter/X

Najnowsze wpisy

  • DWAJ HRABIOWIE, BRYTYJSKA ZIELEŃ WYŚCIGOWA I JAMES BOND cz. 3 13/06/2025
  • Czy płeć dziecka może się zmienić w czasie ciąży z męskiej na żeńską z powodu diety? 11/06/2025
  • Czy w wyniku inwazji kleszczy staniemy się wegetarianami? 09/06/2025
  • Niesprawiedliwa ewolucja 06/06/2025
  • Recenzja książki „Myślenie algorytmiczne” 04/06/2025
Loading

Tagi

antropologia archeologia astronomia bezpieczeństwo biochemia biologia chemia ciekawostki dwudziestolecie międzywojenne etymologia ewolucja fizyka fonetyka fonologia genetyka grupy krwi historia historia języka polskiego historia nauki indoeuropeistyka języki indoeuropejskie językoznawstwo historyczne księżyc kultura lotnictwo medycyna morfologia neutrina niemcy paleoantropologia paleontologia Pismo pochodzenie słów promieniowanie rekonstrukcja językowa republika weimarska różnorodność językowa samochody słowotwórstwo tajna współpraca wirusy zdrowie zoologia zsrr zsrr republika weimarska armia czerwona reichswehra
Proudly powered by WordPress | Theme: Nucleare by CrestaProject.
Back to top