Metanol zabija w Azji

Ostatni tydzień przyniósł tragiczne wieści z Laosu. W mieście Vang Vieng, niezwykle popularnym przystanku na szlaku turystów zwanych backpackersami, zmarło 6 osób (turyści z USA, Danii, Wielkiej Brytanii i Australii), a kilkanaście innych osób w ciężkim stanie trafiło do szpitala. Przyczyna zatrucia był metanol, którym skażone były drinki spożywane przez wszystkich turystów w jednym z hosteli. Według relacji przed wyjściem do lokalnych barów turyści dostali darmowe „shoty” (kieliszki z alkoholem) w hostelu, w którym mieszkali. Takie darmowe drinki często są oferowane turystom w zamian za pozytywne opinie w internecie. Potem wypadki potoczyły się błyskawicznie – objawy typowe do zatrucia alkoholem metylowym i mimo szybkiej hospitalizacji 6 osób (w tym dwie niespełna 20-latki) niestety nie przeżyło.

Informacja prasowa o śmiertelnym zatruciu (BBC News)

Wbrew pozorom nie jest to nic nowego w tym rejonie świata. Południowo-wschodnia Azja to wciąż słabo rozwinięte kraje, a przypadki masowych zatruć metanolem zdarzają się dosyć często w biedniejszych krajach, zwłaszcza tych leżących wzdłuż rzeki Mekong (Tajlandia, Kambodża, Wietnam). Kraj taki jak Laos – jeden z najbiedniejszych i najsłabiej rozwiniętych jest idealnym miejscem dla szemranych producentów alkoholu, którzy wykorzystują brak przepisów oraz regulacji w sektorze hotelowym i gastronomicznym. Pomimo częstych ostrzeżeń placówek konsularnych różnych krajów przed spożywaniem alkoholu w podejrzanych miejscach (uliczne bary i hostele), turyści wciąż padają ofiarami zatruć. Problemem są także lokalne małe wytwórnie alkoholu, które często dodają tani metanol do niskiej jakości drinków, dając wrażenie, że są to mocniejsze alkohole. W 2018 r. w Indonezji ponad 100 osób zmarło na skutek spożycia napojów alkoholowych skażonych metanolem. Często dotyczy to najbiedniejszej części tamtejszego społeczeństwa, przez co nie jest to nagłaśniane w mediach na świecie. Dla podróżujących turystów rada może być tylko jedna: wystrzegać się spożywania alkoholi z niewiadomych miejsc i robionych na miejscu (drinki, koktajle). Lepiej kupować takie produkty w sklepach i w butelkach z banderolami, to przynajmniej minimum ostrożności.

Nie będę tu robił wykładu z chemii o metanolu, ale chciałbym krótko przypomnieć jak zabójczo na organizm działa ten alkohol. Wypunktujmy wiec najważniejsze fakty:

  • Metanol to bezbarwna ciecz o ostrym zapachu i piekącym smaku, organoleptycznie jest praktycznie nie do odróżnienia od etanolu, co jest przyczyną tragicznych pomyłek i przypadkowego spożycia.  
  • Może znajdować się w alkoholu robionym domowymi sposobami lub kupionym z niepewnego źródła.
  • Jest znacznie bardziej toksyczny od etanolu
  • Zatrucie metanolem jest dla organizmu bardzo niebezpieczne. Już niewielka dawka może powodować ślepotę oraz poważne uszkodzenie narządów wewnętrznych.
POCZĄTKOWA FAZAROZWINIĘTA FAZACIĘŻKIE ZATRUCIE
Upojenie alkoholowe
Senność
Dezorientacja
Zawroty głowy
Ból brzucha
Nudności i wymioty
Zaburzenia świadomości
Zwiększona częstość oddechu
Obniżone ciśnienie tętnicze
Przyspieszone bicie serca
Śpiączka
Drgawki

Bardzo ostra niewydolność oddechowa

Ostre zapalenie trzustki

W późno rozpoznanych przypadkach zatrucia metanolem charakterystyczne są zaburzenia widzenia, które spowodowane są uszkodzeniem siatkówki i nerwów wzrokowych. W wielu takich przypadkach uszkodzenie narządu wzroku okazuje się nieodwracalne.

Jak reagować w przypadku, gdy mamy do czynienia z zatruciem metanolem? Tu, też wypunktuje główne etapy postępowania w takiej sytuacji:

  • Niezwłocznie wezwać Zespół Ratownictwa Medycznego
  • Podać odtrutkę –  Etanol 40%, co ma na celu powstrzymanie dalszego wchłaniania metanolu oraz spowolnienie metabolizmu tej substancji
  • Nieprzytomnego chorego ułożyć w bezpiecznej pozycji, aby nie zachłysnął się wymiocinami i monitorować jego oddech
  • Zapewnić poszkodowanej osobie komfort do czasu przyjazdu karetki
  • Nie spożywajmy alkoholu niewiadomego pochodzenia
  • W egzotycznych krajach kupujmy alkohol tylko w sprawdzonych miejscach
  • Nie kupujmy drinków w podejrzanych lokalach
  • Sprawdzajcie etykiety i banderole na butelkowanych napojach alkoholowych

www.doz.pl/czytelnia/a17073-Zatrucie_alkoholem__objawy_i_leczenie

www.ratownicy24.pl/zatrucie-alkoholem-metylowym-w-perspektywie-ratownika-medycznego/2/

Plakat ostrzegawczy (ze strony www.gov.pl)

2 thoughts on “Metanol zabija w Azji

  1. Używałem metanolu w laboratorium. Jego zapach bardzo nieznacznie różni się od zapachu etanolu (spirytusu), jest jakby nieco „owocowy”. Zauważyć to może tylko ktoś o dobrym węchu i mający odnośne doświadczenie, jednak gdy metanol znajdzie się w drinku zawierającym pachnący dodatek, cze w nalewce owocowej lub korzenno-ziołowej, to najpewniej nie da się go wyczuć. Przypuszczam, że podobnie jest w mieszaninie metanolu z etanolem.

    2
    • Ja pracuje z metanolem niemal codziennie – oznaczam go w roznych preparatach i uzywam tez do sporządzania roztworow. Potrafie odroznic zapach metanolu i etanolu tylko kiedy (zgodnie ze sztuką chemicznego „wąchania”) otwieram butelke z czystym alkoholem. Ale w mieszaninie z wodą (drinki)jest to raczej (dla czlowieka) nie do „wywąchania”.

      2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *